THE SALTBOX
PLAN # 0203
THE SALTBOX
DATA

• FIRST FLOOR
1,340 SF
• SECOND FLOOR*
1,195 SF
TOTAL FINISHED AREA
2,535 SF
• BASEMENT
NONE
• GARAGE
545 SF

BEDROOMS:
3
BATHS:
2.5
FOUNDATION:
CRAWL SPACE
EXTERIOR WALL:
2X6

*Second floor excludes stair area
DESCRIPTION
The Saltbox design is a modern interpretation of the traditional New England saltbox. Architectural elements
of this design include a centrally located massive chimney and a long sloping rear roof line.
• Originally, the saltbox shape was the result of a lean-to shed being added to the rear of the house. Over time,
the style became popular and evolved into a house designed with the long, sloping roof line.
• Our saltbox exterior has the traditional central chimney and long, sloping rear roof. However, the interior
architecture has been dramatically transformed from the boxy colonial era rooms to modern, open
spaciousness with whimsical touches perfect for book lovers.
• The entrance has a welcoming central foyer. To the left is a large cased opening to the dining room and to
the right is an alcove with a powder room and coat closet. The alcove opens to a laundry/mudroom with
access to an enclosed breezeway and two-car garage.
• Double pocket doors lead from the dining room into an open kitchen/breakfast room and great room featuring
massive exposed wood beams that increase the ceiling height to around nine feet. The great room leads to a
screened porch with access to the rear patio.
• An open stairway from the foyer leads to the second floor. A spectacular book-lined mezzanine overlooks the
great room below. This graceful space is centered on the chimney and has a high, sloping ceiling with a
skylight. The stair hall is large enough for an intimate seating area. A whimsical loft with a ship’s ladder was
added for fun.
• An elegant master bedroom/bathroom suite and two additional bedrooms with a shared bathroom complete
the second floor. The rear portions of the master bedroom and second bedroom feature four foot high walls
offering a charming space for intimate seating or display. Sloping ceiling and skylights add contemporary
touches to these rooms.
• Why the name saltbox? Salt was used to preserve food in colonial America. It was expensive and to keep it
from caking up, salt boxes were designed and hung by the fireplace. Interestingly, their shape resembled the
shape of the homes with added lean-to sheds.

The Saltbox Plans (PDF)
The Saltbox Elevations 1 (PDF)
The Saltbox Elevations 2 (PDF)

PLAN PACKAGES
Coming soon.